Menu Sluiten

Groen bemesting

Veel mensen zullen er wel eens van gehoord hebben, maar het hoe en wat is voor velen nog onduidelijk. Met dit stukje probeer ik het een en ander uit te leggen. Ik pretendeer niet om compleet en allesomvattend te zijn, maar meer als eerste gids om te beginnen met groenbemesting.

In de natuur komt het eigenlijk  nooit voor dat er niets groeit op de grond, of dat deze niet is toegedekt met bladeren. Als grond open ligt gaat de kwaliteit hiervan achteruit. Dit noemen we gronderosie, dan verliest de grond aan structuur en mineralen. Vooral voor onze beginnende tuinen is dat iets om rekening mee te houden: laat het niet te lang braak liggen! Als je nog niet meteen aan de gang wilt of de tuin nog niet geheel hebt beplant is groenbemesting voor die stukken aan te bevelen. Maar ook als er weer stukjes tuin vrij komen na de oogst is inzaaien met een groenbemester een goed idee.

Een paar voordelen van groenbemesting op een rijtje:

  • gaat gronderosie tegen
  • verbetert het bodemleven (na het omzetten van het zaaisel)
  • geeft de grond meer structuur (en dat kunnen we wel gebruiken)
  • beter vocht vasthouden van de grond (grond slaat niet zo snel dicht na een regenbui)
  • een aantal groenbemesters voegt na onderwerken een aantal minerale stoffen toe.
  • bij niet te zuinig inzaaien krijgt onkruid weinig kans.

Welke groenbemesting kan er het beste gebruikt worden?

In de handel worden dikwijls gemengde pakketten aangeboden. Ik ben hier niet zo’n voorstander van. Om reden dat wisselteelt, wat ook van belang is bij groenbemesting, dan niet mogelijk is. En je zo ook niet goed de specifieke voor- en nadelen van de verschillende zaaisels kunt uitbuiten. Als je die eens wilt nazoeken kun je kijken bij https://www.bolster.nl/groenbemesters/c21. Via de inkoopcommissie kun je eventueel aan het einde van het jaar ook groenbemesters bestellen voor het komende jaar, samen met het overige zaaigoed. Om ze dit jaar nogsw in te zaaien dien je ze zelf te bestellen.

Ik ga dit jaar beginnen het stuk grond dat ik over heb inzaaien met Phacelia, een stuk met Japanse haver en een stuk met incarnaatklaver. Ik heb voor deze zaden gekozen omdat zij stevig en diep wortelen, dat lijkt mij fijn bij onze harde grond, ze groeien dicht op elkaar en laten dus weinig onkruid toe. Bij vorst vriezen ze dood en in het voorjaar zijn deze planten makkelijk onder te werken. Het is een probeersel, maar al doende moeten we toch leren en middels dit stukje hopelijk ook van elkaar.

Groet Henri van Loon (tuin 55)